divendres, 30 de desembre del 2011

Esperant a les palpentes.

Esperes a la mateixa hora de sempre, al lloc de sempre, amb l’emoció de sempre. Les mans a la butxaca i la bufanda que et tapa fins el nas. Fa fred, i és tard. Fa hores que no hi ha llum al carrer i observes la gent que busca lloc per entrar a sopar, o els més vells que ja van cap a casa a descansar i escalfar-se. Estàs tan nerviós, que ni sents el fred.

Treus el telèfon de la butxaca amb molta discreció, veient-te a tu mateix com un adolescent que espera impacient a la noia el dia de la primera cita. Estranyament ets puntual, com si de cop haguessis après a gestionar el temps dels rellotges que no tens, justament perquè no t’agrada saber si arribes aviat o tard i si ella arriba aviat o tard. Et passen pel cap escenes en blanc i negre, com les de les pel·lícules que només et mires per parts i que tant et fan plorar. Tens un neguit a dintre que t’agrada, que et dóna energia.

La sensació del temps passa lentament i llavors, veus que el cotxe arriba i queda mal aparcat al lloc de sempre. 

Somrius i hi puges. 

I a partir d’aquí, només recordes poesia.

Moldava.

dimecres, 30 de novembre del 2011

Ell li diu Dolça.


Llegeixo unes línies que algú ha escrit, de bon matí, sobre petons dintre el llit. Sobre silenci per no molestar mentre ella encara dorm.

Quina manera més bonica de començar el dia. Quina manera més bonica d’estimar algú. Quina manera més bonica de recordar-li a algú que la vida, segur, és més dolça, i agradable i senzilla despertant-se al seu costat. 

“Sort hagi qui estimi aquest silenci de la paraula escrita, i pugui tenir una amiga amb els ulls color de fusta per envellir plegats” Joan Margarit.

I recordo aquestes línies del poema,que algun dia ell va escriure sense saber quantes vegades m’acompanyarien a tants llocs del món.

dimarts, 22 de novembre del 2011

Jorge


Jorge és el fill de la Belinha, la meva estimada Belinha. L’alegria de la oficina i la més entregada de la casa. La que sempre està disposada a ajudar-te, a escoltar-te, a acompanyar-te.

Jorge és O Jorge da madeira, el noi dels ulls tan enormes a qui tantes coses li he comprat. Les polseres que porteu vosaltres,els batics que pengen de les vostres parets, les arrecades que porto posades avui, els regals que encara no us he donat.

Però Moçambic no és fàcil. 

La Belinha va entrar a l’Hospital Central de Maputo ahir a la nit amb una lleu hemorràgia. En sortirà demà, però sense el petit Jorge. Segur que aquí hagués anat tot bé, però allà, ni el millor hospital del país pot salvar-li la vida a un bebè al que li falten menys de dos mesos per sortir a veure com funciona això de la vida.

El Jorge com cada dia,va anar a treballar. Quan encara era fosc va sortir de casa i va agafar el seu taxi. Al cap de menys d’una hora, algú bateu a sua cabeça per robar-li, i va morir a l’instant. Així li ho explica la seva dona a la Irene quan ella, innocentment, el truca com gairebé cada diumenge, per encarregar-li unes peces de fusta.

I així és la vida a l’Àfrica. 

I jo em sento trista.

diumenge, 20 de novembre del 2011


Quan era petit jugava a amagar-se entre els gira-sols. Corria imparable com si algú el perseguís, com si la sensació de la grandesa de la vida ja fos amb ell. S’aturava i mirava enrere, somrient, amb els cabells rossos que li queien a la cara. Li brillaven els ulls amb força, energia i felicitat. Mai tenia por, ni de perdre’s ni de caure’s. Era valent, molt valent.
Esperava amb impaciència el cap de setmana, o el dia que hi havia reunió familiar. Es despertava d’un salt sense deixar que els pares dormissin massa més estona. Era com si fos el dia de reis, un dia especial i irrepetible. Esmorzava assegut al sofà, i es mirava al seu germà tot pensant que anava a poc a poc, que si el petit no hi fos podrien marxar abans i aprofitar més el dia. Però a la vegada li agradava que hi fos per poder fer-li aprendre coses noves i divertides. Quan ja estava llest, es posava la motxilla amb les seves coses a dintre i s’esperava davant la porta, preparat per sortir. Era impacient, mai podia parar quiet.
Agafaven el cotxe i feien la carretera fins a Arenys per la costa. Ell, evidentment, amb la cara recolzada sobre la finestra mirant tot el que deixaven enrere: els trens, el mar, la umbrela que mig volava, una noia passejant un gos....No entenia perquè tot anava tan ràpid, perquè tot passava sense prou temps a mirar-s’ho més estona. De tant en tant, aixecava la cara de la finestra i es mirava la mare que conduïa: “quan falta?”, li preguntava. I sempre rebia la mateixa resposta: “5 minuts fill, 5 minuts i ja hi som”. Sabia que no era veritat, tot i no saber quant temps eren 5 minuts, però ja havia entès que era la manera que tenia la seva mare de dir que no quedava gaire estona per arribar. I ell ho agraïa. Quan feia això, aprofitava i es mirava l’Arnau que seia a la seva esquerra, encara massa petit per preguntar quanta estona faltava per arribar. De fet, no sabia ni on estaven anant! I així anaven fent fins arribar, per fi, a la rotonda que ell ja reconeixia per agafar el trencall que els portava fins el Mas. El Mas era una casa vella i gran que la família havia comprat feia anys; allà feien totes les trobades familiars. Quan la seva mare aturava el cotxe, ell encara havia d’esperar que li obrissin la porta. Un salt ben gran i ja començava a córrer.
Aquell era el millor moment: arribava al camp de gira-sols i només en sortia quan ja sentia gana. Era com una aventura d’herois i ell, per suposat, n’era l’heroi principal.
Ara, al caps de bastants anys, fa sovint el mateix camí. És ell qui condueix la seva vella furgoneta fins arribar al Mas. A vegades porta alguna noia asseguda a la seva dreta, a vegades hi va sol o amb l’Arnau. Segueix tenint el mateix neguit tot pensant en l’arribada. Li agradaria poder recolzar la cara a la finestra del darrera i observar el paisatge, com feia anys enrere. Ara, per compensar, xiula les cançons d’aquell disc que tant li agrada i fa així va fent  un exercici de reflexió: jo també sóc un soldadet valent, pensa mentre posa aquelles marxes que van al revés del món. Fent el camí que tantes vegades havia fet amb els pares, se sent com si fos encara el nen petit del cabells rossos i els pantalons acampanats. A vegades està a punt de caure-li alguna llàgrima, una mica d’emoció, una mica de nostàlgia. Apropa la mà a la de la noia, i li acaronava lleugerament, amb absoluta discreció. Ella li pregunta quant de temps falta per arribar; cinc minuts i ja hi som, li diu. I se li escapa un somriure infantil per sota el nas. Tots dos saben que, en realitat, no falten cinc minuts.
I quan arribin, ell intentarà dissimular la seva emoció i les seves ganes de córrer. Amb timidesa, buscarà algun moment per escriure alguna paraula a la seva llibreta de relats, d’històries, de records. I es perdrà, com feia de petit,entre el camp de gira-sols. Fins que senti gana.

dilluns, 13 de juny del 2011

Tocant el piano en silenci.

Hem passat gairebé tota la tarda agafades de la mà.
Tu mous els dits com si estiguessis tocant el piano, i em diu la mare que ho fas sovint. He recordat el vell piano de casa teva, ja desafinat, i t'he imaginat de jove, asseguda just al davant fent-lo sonar . Potser la mare t'escoltava...
T’adorms.
El pare ha vingut avui a veure’t; discretament l’has mirat i t’has emocionat. Han passat molts anys des de llavors. 
Ens queda poc temps per seguir tocant el piano amb les mans agafades; després ja serà quan et retrobaràss amb la mamà.
Fins demà, que descansis aquesta nit.

dilluns, 25 d’abril del 2011

Esperant a al porta del teatre

Esperava amb paciència a la porta del teatre. Feia un dia mig plujós i mig fred, d’aquells que no saps si vestir-te d’estiu o d’hivern, si tapar-te els peus o deixar-los destapats. I mentre jo pensava si m’havia posat o no la roba i el calçat adequat, al meu costat en Joan espera una mica menys preocupat per la roba que s’ha posat, i va mirant a tot arreu, movent les rodes de la seva cadira cap un costat i cap a l’altra.
Em demana l’hora un parell de vegades, i cada vegada he de remenar la bossa blanca per trobar el telèfon i poder-li contestar. Després d’aquests minuts, que no són masses però sembla que per ell són una eternitat, arriba amb velocitat l’Ignasi, fent la seva cadira molt ràpit.

En Joan somriu, com si de cop tots els grans perills i les grans pors de la vida s’esfumessin. Jo també somric, volent creure que quan la persona a qui espero arribi, també els perills i les pors de la meva vida s’esfumaran.
S’acosten l’un a l’altre fent maniobres, es fan un llarg petó, i es regalen un somriure gran i honest. I es preparen per entrar cap a dintre.

En Joan, que evidentment no sé si es diu Joan però a mi m’agrada dir-li Joan, em guinya l’ull discretament:valia la pena esperar.

dimarts, 12 d’abril del 2011

A la porta de casa

Ara ja és tard per despenjar el telèfon. 

No se sent res al carrer, tan sols algun ocell que, mig perdut, busca on arribar. No té rellotge per saber l’hora exacte, però es guia per la llum i pel que sent més enllà de casa seva. I estirat a l’hamaca de la terrassa, es pren una copa de vi lleugerament fresca, sense tenir massa clar si li ve o no de gust. Però ho fa. I pensa que porta dies i setmanes fent les coses sense tenir massa clar si en té ganes o no. Recorda que l’altre dia tenia ganes de trucar la Paula i no ho va fer. 

La posibilidad de una isla. El va llegir ja fa temps, en un viatge de somnis. Un dels regals més encertats que recorda li hagin fet ( no, no li agraden els regals del perquè toca).
L’agafa i el toca, l’acaricia com si d’un ésser viu es tractés. No l’obra, perquè el que necessita d’aquest llibre no són les seves línies, només en vol les sensacions.

Hi ha alguna cosa més misteriosa que llegir un llibre sense obrir-lo?

Passa una bona estona així. El silenci es va desfent entre els records, entre pensaments i emocions que no li són noves. És com si recordés què hi ha més enllà d’aquella hamaca.

S’aixeca. Obre el llibre per una pàgina a l’atzar. T’estimo, escriu amb bolígraf blau, i en un paper usat hi posa alguna cosa més. Surt de casa sense hamaca ni copa de vi. El llibre embolicat, a la butxaca dreta;  i el paquet de tabac a la mà.

Vull que tu també puguis llegir aquest llibre sense obrir-lo. I ens retrobem en el món dels somnis.

I vol pensar que mai ningú li deu haver deixat un llibre vell, amb una nota vella, a la porta de casa.